22. apríla 2021

Najlepšie domáce rohlíky (zatiaľ)

 Recept nie je môj, ale mám ho odskúšaný a rožky sú veľmi chutné.


 


 
 


 
 

Suroviny:

  • 250 ml teplej vody
  • 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
  • 20-22 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 50 g (asi 6 PL) oleja

trochu vlažného mlieka na potretie 

Postup prípravy:

      Vo väčšom hrnčeku zmiešame teplú vodu, cukor a droždie. Zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme odpočívať 10 až 15 minút. Zapneme rúru na približne 30°C (tak aby bola teplá ale nie príliš horúca). Vo väčšej mise zmiešame múky, soľ a olej, pridáme oddýchnutý kvások. Zmiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto (miesime v rukách asi 3 až 5 minút). Vytvarujeme na guľu, vrátime naspäť do misky, prikryjeme kuchynskou utierkou a dáme kysnúť to teplej vypnutej rúry na 30 minút. Potom cesto preložíme odspodu hore, znova vytvoríme guľu, a zakryté utierkou dáme späť kysnúť na 30 minút.

      Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice, z každej vypracujeme guľu a rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Rozrežeme na 4 časti v tvare trojuholníka, trochu natiahneme a zrolujeme. Takto pripravíme spolu 8 rožkov, ktoré presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme vo vypnutej rúre ešte 15 minút oddýchnuť.

      Potom plech vyberieme (neodkrývame), rúru zapneme aby sa nahriala (220°C). Nakoniec rožky odokryjeme, potrieme vlažným mliekom a pečieme 15 minút pri teplote 220°C. Upečené rožky necháme vychladnúť na mriežke.

     V mojej rúre som piekla na 220°C cca 13minút. Skúsim stiahnuť teplotu na 200°C a tých 15 minút. 

 

 

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=whpAxNOH1To&t=3s

 

 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára