Recept nie je môj, ale mám ho odskúšaný a rožky sú veľmi chutné.

Suroviny:
- 250 ml teplej vody
- 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
- 20-22 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 250 g polohrubej múky
- 250 g hladkej múky
- 2 čajové lyžičky soli
- 50 g (asi 6 PL)
oleja
trochu vlažného mlieka na potretie
Postup prípravy:
Vo väčšom hrnčeku zmiešame teplú vodu, cukor a droždie. Zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme odpočívať 10 až 15 minút. Zapneme rúru na približne 30°C (tak aby bola teplá ale nie príliš horúca). Vo väčšej mise zmiešame múky, soľ a olej, pridáme oddýchnutý kvások. Zmiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto (miesime v rukách asi 3 až 5 minút). Vytvarujeme na guľu, vrátime naspäť do misky, prikryjeme kuchynskou utierkou a dáme kysnúť to teplej vypnutej rúry na 30 minút. Potom cesto preložíme odspodu hore, znova vytvoríme guľu, a zakryté utierkou dáme späť kysnúť na 30 minút.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice, z každej vypracujeme guľu a rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Rozrežeme na 4 časti v tvare trojuholníka, trochu natiahneme a zrolujeme. Takto pripravíme spolu 8 rožkov, ktoré presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme vo vypnutej rúre ešte 15 minút oddýchnuť.
Potom plech vyberieme (neodkrývame), rúru zapneme aby sa nahriala (220°C). Nakoniec rožky odokryjeme, potrieme vlažným mliekom a pečieme 15 minút pri teplote 220°C. Upečené rožky necháme vychladnúť na mriežke.
V mojej rúre som piekla na 220°C cca 13minút. Skúsim stiahnuť teplotu na 200°C a tých 15 minút.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=whpAxNOH1To&t=3s
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára