Suroviny
200 g múka hladká
300 g múka polohrubá
1 ks vajce
1 ks vanilínový cukor
citrónová kôra
štipka soli
50 g masla
1-3 PL rum/um
250 ml mlieka
40 g cukor kryštálový/krupicový
1 kocka droždie čerstvé
200 g lekvár/marmeláda slivkový
na posypanie cukor práškový
24 porcií
80 minút príprava
13-18 minút na 180 °C
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia spravíme kvások. Odložíme rum a maslo, ktoré budeme potrebovať až nakoniec. Ak máme kvások, vymiesime cesto, necháme vykysnúť a rozdelíme na dva diely a vyvaľkáme. Môžme vykrajovať kolieska, na ktoré dáme lekvár a druhým kolieskom ho prikryjeme a pritlačíme, alebo vyvaľkáme jeden plát na ktorý kolieskom naznačíme tvary, do ktorých do stredu dáme lekvár - druhým dielom cesta prikryjeme ten spodný a vykrajujeme šišky. Niektoré som robila tak, že som nechala cesto v jednom celku hrubšie, vykrajovala som šišky do stredu urobila dierku a po upečení dala lekvár.
Uložíme na plech, na papier na pečenie a necháme ešte cca 30 min. kysnúť. Pečieme vo vyhratej rúre na 180°C približne 13 až 18 minút.
Po vybratí z rúry hneď potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a posypeme práškovým cukrom....
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára