Tento recept nie je môj, ale výtvor áno.... Veď väčšinou všetko už niekto vymyslel a my si to len prispôsobíme k obrazu svojmu.....
Ja som použila vajcia domáce, čo je vidieť na farebnosti bábovky a zmiešala som práškový cukor s krupicovým, lebo som vypotrebovala práškový cukor - aj tak bola výborná upiekla som dva hrántiky, takže nabudúce s kľudným svedomím použijem veľkú formu na bábovku, ale aj tak sa mi zdá, že takto našim chutila lepšie.......
Suroviny
250 g polohrubej múky
250 g cukor práškový
1 kus vanilkový cukor
1 dcl mlieko
1 dcl olej
1 kus kypriaci prášok
trošku rumu
strúhanka
tuk na vymastenie
hrozienka podľa toho ako máte radi....
Postup
Rozbijeme 5 vajec tak, aby sme oddelili žĺtka od bielok. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. V osobitnej miske potom vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilkovým aj práškovým, pridáme trošku rumu a mlieka. Všetko šľaháme robotom. Je veľmi dôležité vyšľahať osobitne sneh, naozaj má bábovka inú chuť, lepšiu.
Keď sú žĺtka s cukrom dobre vymiešané pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok a postupne olej, dobre premiešame. Nakoniec pridáme z bielkov vyšľahaný sneh a už len jemne premiešame metličkou (nie robotom) aby nám cesto zvláčnelo. Kto by chcel dvojfarebnú, bábovku do polovice cesta pridáme cez sitko preosiate kakao (2 čajové lyžičky)
Bábovkovú formu vymastíme dobre tukom ja osobne používam bravčovú masť a vysypeme strúhankou. Pečieme pri 180 stupňoch, cca 45 minút. Aby sme zistili či je bábovka upečená aj vo vnútri, pichneme do nej špáratko a ked zostane suché, môžme ju vybrať. Nakoniec ju po vrchu posypeme práškovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára